1/7
Askersund vård- och omsorgsboende

2/7
Askersund vård- och omsorgsboende

3/7
Askersund vård- och omsorgsboende

4/7
Askersund vård- och omsorgsboende

5/7
Askersund vård- och omsorgsboende

6/7
Askersund vård- och omsorgsboende

The starting point and the basic principle of the project was to create the opportunity for the residents of the care home to live their lives based on their individual backgrounds, as well as their present and future needs.

The environment created must therefore support the resident’s desire and capacity to participate in different activities such as exercise and social gatherings, both in and outdoor. This concept of social interaction does not only intend to take place between those whom live in the same unit, but has also been considered in creating social meeting points between residents in different units, as well as for visiting relatives and the wider community. Simultaneously, the environment created must be enabling in providing quite and secluded rooms for the resident, providing the chance for solitude, private reflection and stillness. 

The salutogenic approach is built on the theory of relating to a relevant context, which in short is based on the concept and belief that if a person is to experience a high level of well-being, one has to experience a high level of understanding, manageability and meaningfulness. In our architectural proposition, this has been materialised through resident private living spaces which are facing the common areas of the unit. Further, the kitchens are made accessible to the residents, whilst living rooms and dining areas are clearly recognisable and defined rooms, and entrances to the units are made in to welcoming hallways. The Care home is a home, not an institution.  

Sitting in its context, the building relates to the small scale residential buildings to the south, whilst its external cladding simultaneously has taken inspiration and used details from the work created by the brickyards, typical for the region.