1/23
Kv Korthållaren Norra

2/23
Kv Korthållaren Norra

3/23
Kv Korthållaren Norra

4/23
Kv Korthållaren Norra

5/23
Kv Korthållaren Norra

6/23
Kv Korthållaren Norra

7/23
Kv Korthållaren Norra

8/23
Kv Korthållaren Norra

9/23
Kv Korthållaren Norra

10/23
Kv Korthållaren Norra

11/23
Kv Korthållaren Norra

12/23
Kv Korthållaren Norra

13/23
Kv Korthållaren Norra

14/23
Kv Korthållaren Norra

15/23
Kv Korthållaren Norra

16/23
Kv Korthållaren Norra

17/23
Kv Korthållaren Norra

18/23
Kv Korthållaren Norra

19/23
Kv Korthållaren Norra

20/23
Kv Korthållaren Norra

21/23
Kv Korthållaren Norra

22/23
Kv Korthållaren Norra

New built residential house in Vällingby
Client: Svenska Bostäder
Area: 5850 sqm
Completion: 2016
photo: Johan Fowelin

 

The Kv Korthållaren Norra projekt is three multi-family residences that are an infill in the existing residential block, Korthållaren 5. The new buildings correspond in scale and material to the existing architecture of Vällingby, a national heritage quarter. The nearby buildings by Paul Hedqvist became an important inspiration. The homes are clad with green plaster that hold with the characteristic colors of the area including the greenery of the surrounding parks.

The new homes are attentive to the green space between the buildings framing courtyards and forecourts even in relation to the existing buildings. Two of the residences are stepped down toward the street Lyckselevägen in a way that enhances the room-like quality of the street. The new homes have forecourt gardens like the linear apartment block adjacent. The street gives a new form to the support buildings, parking, green spaces, and more maintained grounds by the entrances. The new buildings are situated among tall trees which minimize their impact on the sunlight reaching the existing homes. Additionally it was a priority to save as many old trees as possible with the new build for the lightest possible impact on nature.

The new housing forms are configured with different heights and irregular window placement that breaks down the scale and gives the houses a townhouse feel with variety and character. The stairwells are centrally placed so that all apartments receive a maximum access to natural light and scenery in three directions. The generous inset balconies are always to the southwest and southeast. Korthållaren asked for a modest addition to the area that also strengthens the quality of the important outdoor spaces between the buildings.