1/14
Lilla Alby Skola

2/14
Lilla Alby Skola

3/14
Lilla Alby Skola

4/14
Lilla Alby Skola

5/14
Lilla Alby Skola

6/14
Lilla Alby Skola

7/14
Lilla Alby Skola

8/14
Lilla Alby Skola

9/14
Lilla Alby Skola

10/14
Lilla Alby Skola

11/14
Lilla Alby Skola

12/14
Lilla Alby Skola

13/14
Lilla Alby Skola

Renovation and extension of the Lilla Alby School, Sundbyberg
Client: Municipality of Sundbyberg
Total area of extension: ca 3400 sqm
Year: Completed 2015
Environmtenal classification: Gold class for environmental building in Sweden.
photo: Johan Fowelin

As an addition to an existing school built in 1968 this extension has been designed to accommodate 180 students in elementary and middle school in addition to the previous 240 and provide new classrooms, staff areas, a cafeteria and a library. An important task in the layout of the whole school complex was to release as much space as possible for play and green areas in the school yard. In order to do so, the extension is divided into a slender four story brick building with a tight footprint aligned with the street, and another lighter volume that links the old and the new school building together.

The brick building correlates with the street scape through its red brick cladding. The playful window setting and colorful niches on the north façade distinguishes it as a school building for children and the niches also help orient the children on the interior, where the different colors are represented in the materials on the different floors. On the south facade, towards the schoolyard, the window setting is more uniform and mimics the simple functionalist expression of the existing school building. Playful protruding brick knobs have been added on the top of the façade to help bring down the scale of the building.

 The linking building is lifted off the ground and works as a bridge for movement between the old and the new school. It is built in a transparent glulam construction with glass partitions that visually connects the visitor to the sky, the tree tops and the street life outside the building. The linking building also contains a library that encourages reading due to its central position in the school where children will pass by daily. The library is characterized by the warm nuances of the wood and perforated materials that can be seen throughout the interior of the whole building.