1/4
Ljura

2/4
Ljura

3/4
Ljura

New built housing Project in Ljura

Client: Conlega

The project’s starting point is an urban spatial analysis of the Ljura area and its place in the larger context of the City of Norrköping. From the analysis comes an understanding of the place as part of a park that in turn is connected to a larger network of recreational areas. The site is one of the entrances to the park area, but this is unclear. In the urban analysis, solar studies and visual connections studies have been carried out.

There are good preconditions for the site to be a successful park entrance as it is directly linked with a constant flow of people. It is a sunny spot and free from traffic congestion. In order to function as an integral, rather than a separated part of the Ljura area, much can be studied from the existing building, and primarily the original part. Great attention is placed on articulating the entrances from courtyards and the rich and coherent palette of materials and wealth of detail in the architecture.

The building’s concept consists of four themes; volumes, balconies, courtyard and the park. The volumes contain homes, polished in their material and as such connect to the area’s existing architecture. Ljura is a materially rich area, with a coherent palette of materials consisting of masonry, plaster, coated metal, copper, fibre cement, concrete and natural stone.

We wish to stay with the simple and repetitive window layout associated with the existing building, but bring in a new format and size.

The balconies are of wood. Cross laminated solid timber in floor slabs and glulam timber columns. By partly closing off the balconies with glass partitioning, we thus create silent sides for living rooms. Wood is a tactile and living material that gives off warmth in the welcoming conservatories.

The courtyard is a compact social space fulfilling several joint courtyard functions for the tenant-owners association. It is an oasis and distinct experience from the park. Each home entrance faces the courtyard and its prime purpose is to create a welcoming conservatory.

Facing the park, social facilities and amenities can be found open to all of Ljura. The boundary between driving zones, hard surfaces and green lawns in the park is deliberately dissolved in order to give both the feeling of a park, while simultaneously enabling the provision of services in the vicinity of the buildings that require hard surfaces.