1/15
Norra Vram Vårdboende

2/15
Norra Vram Vårdboende

3/15
Norra Vram Vårdboende

4/15
Norra Vram Vårdboende

5/15
Norra Vram Vårdboende

6/15
Norra Vram Vårdboende

7/15
Norra Vram Vårdboende

8/15
Norra Vram Vårdboende

9/15
Norra Vram Vårdboende

10/15
Norra Vram Vårdboende

11/15
Norra Vram Vårdboende

12/15
Norra Vram Vårdboende

13/15
Norra Vram Vårdboende

14/15
Norra Vram Vårdboende

Extension and conversion of elderly care centre, Norra Vram, Bjuv
Client: Partnergruppen AB
Area: 1400 m² extension, 1000 m² conversion
Year: 2006-2008
Nominated for the Swedish Association of Architects' Housing Prize 2011
Photo: Johan Fowelin

Partnergruppen is a private care-operator that aims to focus on the residents and their families in the final stage of life. The architectural goal of the extension is to create new spaces for residents to meet and feel at home. The rooms are organized around common living space and outdoor yards to avoid long corridors and create stimulating meeting places and outside views. The entrance is spacious and welcoming, with a reception, common library, and small espresso bar. The shape of the extension alludes to traditional Swedish farms but maintains a contemporary design. A number of longhouses are placed adjacently to enclose an intimate courtyard. The volumes are clad in plaster colored after the red brickwork of the existing mansion.