1/13
Villa Ekros

2/13
Villa Ekros

3/13
Villa Ekros

4/13
Villa Ekros

5/13
Villa Ekros

6/13
Villa Ekros

7/13
Villa Ekros

8/13
Villa Ekros

9/13
Villa Ekros

10/13
Villa Ekros

11/13
Villa Ekros

12/13
Villa Ekros

Villa Ekros in Lidingö Sweden

Winner of the prize, Rödfärgspriset 2012

Client: Private

Total Floor Area: 200 m²

Completed: 2010

Photo: Johan Fowelin

In an old residential area with traditional red wooden houses and green cultivated gardens, Villa Ekros aims to establish a contemporary language for the traditional Swedish red house within the constraints imposed by the area’s rigid building regulations. The pitched roof together with the plan’s twisted shape - designed to minimize views between neighbors and preserve the trees on site - provides for an interior of intriguing angles and unexpected views.

The staircase, situated in the middle of the house, works as a natural divider of space. The kitchen, living room and a playroom for children is placed on the entrance floor, while the second floor houses a double-height staircase gallery leading to bedrooms, bathroom and a walk-in closet.