Marge Arkitekter

© Copyright 2022 Marge Arkitekter. All rights reserved.
Site design by Research and Development.
Developed by Systems Studio.

Marge

15 kvm

Fritidshus Sommardröm

Sommardrömmen har ett tak över taken. Här kan hela familjen äta, sova, laga mat, bada och vila sig. Aktiviteterna äger rum inomhus, utomhus – och på alla platser däremellan. Lite regn är bara välkommet, vattnet leds ned via segeldukens dalar till en centralt placerad depå.

Genom att dela upp ytan på flera huskroppar skapas uterum mellan volymerna och fler väggytor än om byggnadsarean hade koncentrerats till ett enda hus. Väggarna utnyttjas till förvaring på olika sätt och uterummen kompletterar funktionerna interiört. Det inglasade kökshuset har hyllor som ett vitrinskåp och sovhusets träfasad många krokar under det utskjutande taket. Uppe på sovhusets tak ligger en nedsänkt viloplats.

De tre husen har var sin tydlig funktion: kök, sovplats och toalett. Samtliga är infällda i trädäcket och vilar på plintar. I uterummen som bildas mellan husen finns vardagsrummet, badrummet med dusch och utekök med matplats.

Kökshusets dörrar kan öppnas på vid gavel, så att rummet blir en passage mellan middagsbordet i väster och den södervända bad-/solavdelningen. Nedfällt i däcket finns ett badkar där barnen kan leka eller någon vuxen ta ett sent kvällsbad utomhus.

Projekt: 15 kvm År: 2014 Yta: 15 m2 Typ: Skiss av friggebod för boken 15 kvadrat av Eva Wrede Förlag: Max Ström