Marge Arkitekter

© Copyright 2021 Marge Arkitekter. All rights reserved.
Site design by Research and Development.
Developed by Systems Studio.

Marge

Brotorget

”Hjärta Bollnäs”: Brotorgets röda scen

2012 vann Marge tillsammans med Karavan arkitekter Bollnäs kommuns tävling om utformningen av Brotorget. I det vinnande förslaget ”Hjärta Bollnäs” görs Brotorget till en attraktiv mötesplats för Bollnäsborna. Torget utformades av Karavan arkitekter som en öppen och flexibel yta som rymmer aktiviteter som torghandel, skridskoåkning, konserter, tal, uppträdanden och event. Här ska Bollnäsborna kunna samlas till vardags och till fest.

Brotorgets röda scen, Marges bidrag, är utformad för att sakna baksidor och helt inklädd i rödtjärade takspån från grannbyn Bodafors. Mönstersättningen är inspirerad av lokal snickarglädje. Scenen ska fungera som ett samlande blickfång för Brotorget och möjliggöra en flexibel användning av platsen. För spontan dans och uppträdanden finns en inbyggd musikanläggning som kan styras med mobilen.

Förslaget ”Hjärta Bollnäs” beskrevs i juryutlåtandet som ett ”centralt stadsrum med stark koppling till bygdens identitet och särart. Förslaget präglas av såväl nutid, närtid och dåtid som hållbarhet, tillgänglighet och trygghet. Förslaget gör Brotorget till den attraktiva mötesplats ett offentligt torg ska vara.”

Projekt: Brotorget Färdigställt: 2016 Yta: 140 m2 Typ: Nybyggnation av scen Omfattning: Skiss till färdigställande Entreprenadsform: Generalentreprenad Plats: Bollnäs Beställare: Bollnäs kommun Landskap: Karavan Landskap Fotografi: Johan Fowelin Utmärkelser: Vinnare av Rödfärgspriset: Folkets pris och nominerad till Rödfärgspriset: Arkitekternas pris 2018, nominerad till Sienapriset 2017 och longlisted till WAN Awards 2016